Mák se právem řadí mezi superpotraviny, kterým se v našich zeměpisných podmínkách navíc výborně daří. Vysoký obsah vápníku, bílkoviny, vlákniny, tuků a vitaminů – to jsou argumenty, proč jej zařadit častěji do svého jídelníčku. Vzhledem k možnostem jeho využití to určitě nebude problém. Takovému závinu, „honzovkám“ nebo frgálu se šťavnatou sladkou makovou náplní totiž určitě neodoláte.
Dobrá maková náplň není žádná alchymie, experimentujte a určitě si časem najdete tu svou. Naše rada do začátku: používejte jen čerstvě umletý mák, pak jeho chuť dokonale vynikne. A pak už se fantazii meze nekladou, mák si výborně rozumí s medem, ovocnými zavařeninami, tvarohem, citronovou kůrou, skořicí, vanilkou, hřebíčkem a v neposlední řadě i rumem. Pokud máte rádi náplň velmi jemnou, přidejte žloutek a sníh z bílků. Jestli si napoprvé netroufáte na recept naslepo, vyzkoušejte některou z našich oblíbených náplní:
Tradiční maková náplň
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 4 lžíce krupicového cukru
- mletá skořice a vanilkový cukr na ochucení
- 2 lžíce mletých mandlí
- 2–3 lžíce rumu
- mleté piškoty na zahuštění
Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.
Rychlá maková náplň bez vaření
Pokud potřebujete mít moučník na stole co nejdříve, můžete udělat makovou náplň i bez vaření. Opět budete potřebovat mletý mák, marmeládu a trochu cukru a výsledek může být stejně ohromující.
- mletý mák
- moučkový cukr
- jablečná marmeláda (nebo umletý jablečný kompot)
Smíchejte mletý mák s marmeládou a doslaďte dle chuti.
Makovo-rumová náplň
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 4 lžíce krupicového cukru
- mletá skořice a vanilkový cukr na ochucení
- 2–3 lžíce rumu
- mleté piškoty na zahuštění
Mák nasypejte do mléka a svařte spolu se dvěma lžícemi cukru. Do vychladlé směsi vmíchejte skořici, zbylý cukr, mandle a rum. Náplň zahustěte mletými piškoty.